

2012 WRP Annual Meeting **September 5-7, 2012**

Downtown Hilton Hotel 255 S West Temple Salt Lake City, Utah 84101 1-800-445-8667

http://www3.hilton.com/en/hotels/utah/hilton-salt-lake-city-center-SLCCCHH/index.html

Partners Cooperating to Meet Success in AIS Management

Wednesday, September 5th

7:30 am 8:00 am	Registration & Continental Breakfast Alpine Foyer Poster DisplayAutomated AIS Data	Lindy Higham & University Students UDWR Host John Baisch & David Cohen,		
to	Collectionin Alpine Foyer	MobileDataForce		
5:00 pm				
8:00 am	Whack-a-Mussel Game in Alpine Foyer	Bob Wiltshire, Invasive Species Action		
to		Network		
5:00 pm				
	on—Alpine Room (classroom set-up)			
8:00 am	Welcome to WRP 2012	Karen McDowell, WRP Chair & San		
(5 minutes)	 Introduce new WRP Coordinator 	Francisco Estuary Partnership		
8:05 am	MC General Session	Elizabeth Brown, WRP Vice-chair & AIS		
(15 minutes)	 WRP 2012 Agenda Review 	Coordinator, Colorado Parks and Wildlife		
	 Brief Introductions by Participants 			
8:20 am	Welcome to Salt Lake City and Utah: we can	Mike Styler, Executive Director of Utah		
(15 minutes)	help each other fight invasive species	Department of Natural Resources; or		
8:35 am	Western Invasive Species Coordination	Amy Ferriter, AIS Coordinator Idaho		
(10 minutes)	EffortState Coordinators Meeting summary	Department of Agriculture		
0.45				
8:45 am	Federal Coordinators' informal meeting	Stephanie Carman, Fish Biologist, Bureau		
(10 minutes)	summary	of Land Management		
WDD Mombou & Non-mombou Donout Coggion Alvino Doom (eleganous get up)				
WRP Member & Non-member Report Session—Alpine Room (classroom set-up)				

MC WRP Member & Non-member Elizabeth Brown, WRP Vice-chair & AIS 8:55 am (65 minutes) Reports (3 min each) Coordinator at Colorado Parks and Wildlife

10:00 am **Break—Alpine Foyer UDWR Host**

(30 minutes)

Inland AIS Issues Session (Habitat Modification for AIS Control)--Alpine Room (classroom set-up)

10:30 am	MC the habitat modification segment of Inland Session • Speakers' Time Slot Includes Presentation and Q&A	John Wullschleger, National Park Service
10:30 am (30 minutes)	Habitat Enhancement and Restoration Relative to Elimination of AIS	Earl Chilton, AIS Coordinator, Texas Parks & Wildlife
11:00 am (20 minutes)	Decontamination of a State Fish Hatchery for NZMS: habitat modification & snail treatment	Randy Oplinger, Fisheries Experiment Station, UDWR
11:20 am (15 minutes)	WRP Discussion—modification of habitat to control AIS	
Inland AIS Issues 11:35 am	Session (Colorado River AIS Management)-MC the Colorado River segment of Inland Session • Speakers' Time Slot Includes Presentation and Q&A	Alpine Room (classroom set-up) Stephen Phillips, PSMFC & WRP ExCom
11:35 am (20 minutes)	Lake Mead Quagga Mussel Research: overview	David Wong, University of Nevada at Las Vegas
11:55 am 12:30 pm (20 minutes)	Lunch—Alpine West Room Lunch Speaker—QZAP Funding Update (\$1,000,000): Federally Managed Water Bodies & Other Associated Projects	UDWR Host David Britton, AIS Coordinator Region 2 U.S. Fish and Wildlife Service
Inland AIS Issues 1:00 pm (20 minutes)	Session (Colorado River segment continued)- Quagga & Zebra Mussel Risk Via Veliger Transfer by Overland Hauled Boats	-Alpine Room (classroom set-up) Sariah Cottrell, MS candidate BYU; & Larry Dalton, AIS Coordinator UDWR & WRP ExCom
1:20 pm (30 minutes)	Interstate Movement of Invasive Mussel Encrusted Boats: decontamination challenge 1. 100-foot Quagga Mussel encrusted "Fiesta Queen" 2. 53-foot Dark False Mussel encrusted "Annie M"	Richard Hepworth, Aquatic Manager UDWR (Southern Region) & Nicolas Braithwaite, AIS Biologist UDWR (Southern Region) & Mike Bolinski, AIS Biologist UDWR (Southeastern Region)
1:50 pm (20 minutes)	AIS Containment in the Lower Colorado River: new QZAP funds	Heidie Grigg, National Park Service, Lake Mead National Recreation Area
2:10 pm (20 minutes)	AIS Prevention at Lake Powell	Mark Anderson, Aquatic Ecologist NPS, Glen Canyon National Recreation Area

2:30 pm (30 minutes)	WRP Discussioncontrast effectiveness of containment vs. prevention				
3:00 pm	Break—Alpine Foyer	UDWR Host			
(30 minutes) Inland AIS Iss 3:30 pm	ues Session (Detection, Control & Regulations so MC the Detection, Control & Regulations segment of the Inland Session • Speakers' Time Slot Includes Presentation and Q&A	egment)Alpine Room (classroom set-up) Bob McMahon, Professor Emeritus, Department of Biology, University of Texas at Arlington, AIS consultant & WRP ExCom			
3:30 pm (25 minutes)	The State of Dreissena Control Technologies	Renata Claudi, RNT Consulting, Inc.			
3:55 pm (25 minutes)	Early Detection at BOR's Denver Lab	Curt Brown, Denise Hosler and Jacque A. Keele, U.S. Bureau of Reclamation, Early Detection Mussel Lab			
4:20 pm (20 minutes)	Assistant Attorney General Workshop: a summary of the Phoenix meeting	Tom McMahon, AIS Coordinator Arizona Game and Fish & WRP ExCom			
4:40 pm (20 minutes)	WRP Discussion				
(20 minutes)	Adjourn: no later than 5:00 pm				
	Thursday, September	<u>· 6th</u>			
7:30 am 8:00 am to	Registration & Continental Breakfast Alpine Foyer Poster DisplayAutomated AIS Data Collectionin Alpine Foyer	Lindy Higham & University Students- UDWR Host John Baisch & David Cohen, MobileDataForce			
5:00 pm 8:00 am to	Whack-a-Mussel Game in Alpine Foyer	Bob Wiltshire, Invasive Species Action Network			
5:00 pm Business Meeting Session—Alpine Ballroom ("U" Shaped setting for WRP voting members (30); remainder					
theater) 8:00 am (2 hours)	MC Business Meeting	Karen McDowell, WRP Chair & San Francisco Estuary Partnership			
	 WRP 2011 Meeting minutes approval Announce Executive Committee Election Results Announce NISWA award winners and any other honors bestowed upon WRP folks 	Leah Elwell, WRP Coordinator Karen McDowell			
	 Financial report Financial planning—travel funds, project support discussion Review membership list Revision of the "Panel Procedures" doc Committee/Workgroup Reports 	Leah Elwell Karen McDowell Karen McDowell TBD			

10:00 am	Break—Alpine Foyer	UDWR Host		
(30 minutes) Business Meeting Session (continued) — Alpine Ballroom ("U" Shaped setting for WRP voting members (30);				
remainder thea 10:30 am (75 minutes)	MC Business Meeting	Karen McDowell, WRP Chair & San Francisco Estuary Partnership		
	 Reports from ISAC and ANSTF Discussion on Pacific Northwest Economic Region 	Bob Wiltshire, ISAC Chair Susan Mangin, Executive Secretary ANSTF TBD		
	Announcement marine collaboration	Kevin Anderson		
	 Recommendations to ANSTF discussion Complete Member & Non-member reports 	Karen McDowell, WRP Chair & San Francisco Estuary Partnership Elizabeth Brown		
11:45 am (75 minutes)	Lunch	On your own in downtown SLC		
Marine AIS Issues Session —Alpine Ballroom ("U" Shaped setting for WRP voting members (30); remainder				
theater) 1:00 pm	MC the Marine Session	Kevin Anderson, Puget Sound Partnership & WRP ExCom		
1:00 pm (30 minutes)	Hull Fouling and New Policy Initiatives	Ian Davidson, Portland State University & Smithsonian Environmental Research Center		
1:30 pm (30 minutes)	America's Cup—San Francisco Bay	Karen McDowell, WRP Chair & San Francisco Estuary Partnership		
2:00 am (30 minutes)	Japan's Tsunami Debris	Robyn Draheim, AIS Coordinator Region 1 USFWS & Assistant AIS Coordinator Portland State University		
2:30 am (30 minutes)	Marine Session Discussion			
3:00 pm (30 minutes)	Break—Alpine Foyer	UDWR Host		
	 * Non-member Report Session (continued) MC Conclude WRP member & non-member reports3 min each Public Comment Select 2013 Annual Meeting location and tentative dates Summarize WRP Report & Recommendations to ANSTF resulting from WRP 2012 meeting 	Leah Elwell, WRP Coordinator & ISAN Program Manager		
4:30 pm (25 minutes)	Wrap-up discussionsClose WRP 2012 Meeting	Karen McDowell, WRP Chair & San Francisco Estuary Partnership		

Announce Field Trip

Adjourn: no later than 5:00 pm

Friday, September 7th

7:30 am to 12:40 pm **Field Trip** (**led by Larry Dalton, UDWR**)--Please meet in the Hotel lobby prepared to depart. Don't forget your binoculars!! The weather will likely be in the high 90°F range with 50% humidity, and thunder storms are normal. So, plan accordingly--hat, sun screen, rain jacket and field clothes.

Everyone must sign a UDWR liability release form.

7:40 am 8:20 am Charter Bus Departs downtown Hilton for Farmington Bay Waterfowl Management Area We will be visiting the Farmington Bay Waterfowl Management Area on the east shore of the Great Salt Lake. The Utah Airboat Association will provide opportunity for you to spend time on their airboats in the wetlands. In addition to the discussions about AIS impacts to Waterfowl Management Areas, you will learn about management of the Great Salt Lake's brine shrimp industry and its unique biology. The lake supports between 2 and 5 million shorebirds, as many as 1.7 million eared grebes, and hundreds of thousands of waterfowl during fall migration.

Water, snacks, restroom facilities, insects (just kidding—midges don't bite) and insect repellant will be provided.

12:00 pm

Charter Bus Departs Farmington Bay WMA for downtown Hilton; arrival about 12:40 pm